46 poze   80219 vizite
Albume
Bolile iepurilor   Boala Bornash   Boala hemoragica a iepurilor   Boala lui Aujeszky   Bordeteloza   Dermatocozele   Infectii cu protozoare   Leucoza   Listerioza   Micoze   Pasteureloza la iepuri   Produse medicamentoase folosite la iepure   Pseudomoniaza   Rodentioza   Stafilococoza   Toxoplasmoza   Turbarea sau Rabia   Vaccinarile pt Iepure   Variola iepurilor   Zoonoza infectioasaBolile pasarilor de curte   Acarioza pasarilor   Anemia infectioasa   Aspergiloza   Bronsita infectioasa aviara   Bursita infectioasa   Coccidioza   Coriza contagioasa aviara   Encefalomielita infectioasa aviara   Laringotraheita infectioasa aviara   Microplasmoza respiratorie aviara   Produsele medicamentoase folosite la pasarile de curte porumbei pasari exotice   Reticuloendotelioza   Rinotraheita   Sindromul caderii ouatului la pasarile de curte   Vaccinurile pt Pasarile de curteCasuta cumparata in toamnaCeva interesant   Amestec de cereale pt sezonul rece   Capusele la pasarile de curte   Deficienta in furajarea pasarilor de curte   Ingrijirea gainilor ouatoare iarnaContacteGasca EgipteanaHrana pentru iepuri   Accesorii pentru iepuri   Furaj pentru iepuriHrana pentru pasari de apaHrana pentru pasari de curte si ornament   Accesorii pentru pasari de curte   Furaj pasari de carne   Furaj pasari expozitie   Furaj pasari ouatoareHrana pentru porumbei   Accesorii si tratamente pentru porumbei   Porumbei de ornament   Porumbei voiajoriMixomatozaPseudopesta aviaraRase de Gaini   Rase de gaini ouatoare      Rase mixte   Rase greleSezonul rece si pasarile de curte   Lucerna in alimentatia gainilorTaurinele de carne

membru din 13 noiembrie 2013

Coccidioza

Coccidioza

Coccidioza este o boala parazitara produsa de un parazit unicelular din ordinul Coccidia, fam Eimeridae.

Agentul etiologic: sunt coccidii din specia Eimeria columbanum si Eimeria labbeanna. Coccidiile au un ciclu biologic destul de complicat trecand prin mai multe stadii evolutive sexuala si asexuala in interiorul organismului gazda si in mediul exterior, cu care nu doresc sa plictisesc columbofili.
In mediul exterior oochistii de coccidii, forma infestanta, au o rezistenta apreciabila traind chiar pana la un an. Rezista la temperaturi de 0 grade, dar sunt distrusi de frigul de sub -15 grade Celsius. De asemenea si caldura de 60-80 grade ii distruge in decurs de 10 minute.
Dezinfectantele uzuale in concentratii normale nu numai ca nu il distrug, ci inlesnesc dezvoltarea acestora prin distrugerea florei bacteriene a carei prezenta impiedica dezvoltarea oochistilor. Totusi unele preparate cum sunt cele pe baza de iod, creolina, sulfatul de fier, sulfatul de acridina ii omoara in decurs de 1-12 ore de la contact.
Contaminarea cu coccidii se produce numai pe cale bucala cu oochisti maturi.
Coccidiile imbolnavesc de obicei tineretul animalelor.

O infestatie moderata de obicei nu produce si imbolnavire, dar infestatiile masive pot provoca pagube serioase. Mai multi autori sunt de parere ca coccidioza nu este o boala asa de grava la porumbei ca si la alte specii de animale, unde chiar produce pagube importante (de ex. la puii de gaina).
Parazitul in cazuri grave ataca peretii intestinelor producand enterita manifestata prin diaree uneori chiar sangvinolenta (dizenterie). Mai des infectiile secundare sunt cele care agraveaza boala.

Simptomatologic: mai des apare boala la tineretul in jurul intarcarii, dar nu este exclus sa apara si la porumbeii mai batrani. Diareea este manifestarea principala, care la inceput este de aspect apos, mucos uneori de culoare verzuie, iar mai tarziu poate sa devina chiar sangvinolenta. Porumbelul bolnav este trist, cu penele zburlite, este inapetent si consuma apa multa.

Morfopatologic: cu ocazia necropsiei pe diferite portiuni ale intestinului putem intalni portiuni inflamate, enterita sero-hemoragica si tiflita sero-hemoragica. Continutul intestinal are un miros caracteristic cu continut gazos.

Diagnosticul: stabilirea diagnosticului se face prin coroborarea datelor simptomatologice cu cele anatomopatologice si a examenului coproscopic. Examenul microscopic poate stabili intensitatea invaziei, precizand diagnosticul. Se considera doar purtatoare de coccidii acele pasari sanatoase la care in urma examenului microscopic se vad doar numai putini oochisti de coccidii (1-2 pe preparat). Sunt cazuri cand, datorita infestatiei masiva cu eimerii cu localizari cecale, dezvoltarea rapida a fazei schizogonice determina leziuni ce cuprind aproape toata mucoasa cecala, moartea survenind inainte de a se forma oochisti de coccidii, astfel ca la examenul coproscopic nu se vor depista oochisti, ci numai elemente asexuate (merozoizi). Diagnosticul diferential se va face fata de paramixoviroza, salmoneloza, capilarioza si alte boli cu simptomatologie enterala.

Tratamentul: Medicamentele cel mai des folosite impotriva coccidiilor sunt dim familia sulfamidelor cum ar fi sulfadimetoxina (Coccilise), sulfacloprimazin si derivati amproliumului. Tot cu succes se pot folosi si medicamentele cu substanta activa pe baza de toltrazuril.
Tratamentul are o durata de 3-5 zile si in cazul tratamentului cu amproliu trebuie evitata administrarea consecutiva a vitaminei B1. Dupa terminarea tratamentului se vor administra polivitamine.

Stiind faptul ca aceste coccidii au nevoie si de un stadiu de dezvoltare in afara organismului pentru a putea deveni infectante, perioada in care sunt distruse cu usurinta de uscaciune si radiatii solare, iar din contra mediul umed si racoros favorizeaza supravietuirea lor, in crescatorii umede trebuie sa facem curatenie mai des.

Vreau sa mentionez ca eu nu am intalnit asemenea imbolnaviri in cariera mea si nici nu am tratat porumbei sau pasari de curte(gaini,curcani)in mod special pentru aceasta boala, dar tratamentul cu Tiforin folosit impotriva salmonelozei actioneaza si asupra coccidiilor.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 6
agroail 16 decembrie 2013  
cum se poate trata coccidioza daca apare in perioada 2-60 zile avand in vedere programul de vcc si vitaminizare aferent,plus daca mai adaugam o deparazitare cu rapel?
Raportează
EmilVeterinar 18 decembrie 2013  
Buna seara
Pai coccidioza se trateaza cu un coccidiostatic, coccidiostaticele se gasesc cam peste tot la orice farmacie veterinara
ideea e ca in timpul vaccinari nu ar fiindicat la 48h dupa vaccinare merge
Raportează
agroail 18 decembrie 2013  
stiu cu ce se trateaza,ma refer la faptul ca daca intervine boala e nevoie pt tratament de 2-3-2 zile ceea ce face sa se intercaleze cu vcc?intrebarea ar fi daca merge amanat fiind si rapel?toate bune
Raportează
EmilVeterinar 20 decembrie 2013  
se poate trata..sigur, desi coccidioza apare in sezonul cald, ff rar acuma in sezonul rece
Raportează
agroail 28 decembrie 2013  
VA SALUT!Cu tot respectul--Va mai repet odata intrebarea--nu conteaza perioada rece sau cald si nici cele 48 de ore dupa vcc care se face orice atunci-------daca in perioada de vcc intre 2-60 zile spre exemplu la 21 zile se imbolnaveste de coccidioza si trebuie facut rapelul de pesta si respectiv la 28 de zile rapelul de bursita in aceasta perioada de 7 zile puiul respecta tratamentul de coccidioza 2 zile cu 3 pauza cu alte 2 de tratament ar rezulta ca ori vcc dispar si sa terminat cu vaccinarea----ori puiul moare de coccidioza ori a treia varianta la care astept un raspuns de la dvs?
Raportează
EmilVeterinar 29 decembrie 2013  
poti sa ii faci tratamentul cu un coccidiostatic in aceasiperioada cu vaccinarea pt bursita
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.