46 poze   79976 vizite
Albume
Bolile iepurilor   Boala Bornash   Boala hemoragica a iepurilor   Boala lui Aujeszky   Bordeteloza   Dermatocozele   Infectii cu protozoare   Leucoza   Listerioza   Micoze   Pasteureloza la iepuri   Produse medicamentoase folosite la iepure   Pseudomoniaza   Rodentioza   Stafilococoza   Toxoplasmoza   Turbarea sau Rabia   Vaccinarile pt Iepure   Variola iepurilor   Zoonoza infectioasaBolile pasarilor de curte   Acarioza pasarilor   Anemia infectioasa   Aspergiloza   Bronsita infectioasa aviara   Bursita infectioasa   Coccidioza   Coriza contagioasa aviara   Encefalomielita infectioasa aviara   Laringotraheita infectioasa aviara   Microplasmoza respiratorie aviara   Produsele medicamentoase folosite la pasarile de curte porumbei pasari exotice   Reticuloendotelioza   Rinotraheita   Sindromul caderii ouatului la pasarile de curte   Vaccinurile pt Pasarile de curteCasuta cumparata in toamnaCeva interesant   Amestec de cereale pt sezonul rece   Capusele la pasarile de curte   Deficienta in furajarea pasarilor de curte   Ingrijirea gainilor ouatoare iarnaContacteGasca EgipteanaHrana pentru iepuri   Accesorii pentru iepuri   Furaj pentru iepuriHrana pentru pasari de apaHrana pentru pasari de curte si ornament   Accesorii pentru pasari de curte   Furaj pasari de carne   Furaj pasari expozitie   Furaj pasari ouatoareHrana pentru porumbei   Accesorii si tratamente pentru porumbei   Porumbei de ornament   Porumbei voiajoriMixomatozaPseudopesta aviaraRase de Gaini   Rase de gaini ouatoare      Rase mixte   Rase greleSezonul rece si pasarile de curte   Lucerna in alimentatia gainilorTaurinele de carne

membru din 13 noiembrie 2013

Ingrijirea gainilor ouatoare iarna

Cum se ingrijesc gainile ouatoare iarna

Instalate in adapostul de iarna, inca de la inceputul lunii noiembrie, gainile, mai ales daca la populare erau puici, in varsta de 22-24 saptamani (deci eclozionate in jurul lunii mai), trebuie ca in decembrie - ianuarie sa produca saptamanal cel putin 5 oua pe cap de pasare.

Pentru aceasta insa, pe langa un bun adapost si o hranire completa pasarile trebuie sa aiba asigurate inca o serie de conditii de viata care se refera mai ales la mediul inconjurator si la programul de ingrijire.

Ce pretentii au gainile ouatoare in lunile de iarna

Caldura din adapost influenteaza direct nivelul productiei de oua, consumul de nutreturi si chiar sanatatea pasarilor. Temperatura care asigura cea mai mare productie de oua este de 13°C, masurata la nivelul de vietuire a pasarilor (40-50 cm de la pardoseala sau, in cazul bateriilor, la nivelul etajului de mijloc.

La temperaturi de 14-18°C sau chiar de 19-22°C productia de oua este de asemenea mare, iar consumurile de nutreturi pentru un ou sunt mai reduse (150-160 g nutret pentru un ou).


Temperaturile mai scazute de 12-10°C si chiar de 8°C permit productii satisfacatoare de oua, daca mediul din adapost nu devine prea umed.

Sub 8°C ouatul incepe sa scada, consumul de nutret pentru un ou crescand mult. La temperaturi insa mai mici (2-3°C) ouatul devine atat de rar incat abia se poate obtine 1 ou pe saptamana de la fiecare gaina cu un consum de peste 800 g nutret pentru un ou.

Umezeala din asternut si din aerul adapostului poate sa creasca in lunile reci si sa influenteze in rau productia de oua si sanatatea pasarilor. Aceasta se poate corecta prin pastrarea in adapost a unei temperaturi mai putin scazute, prin ventilatie, prin evitarea oricarei surse de umezire (adapatori necorespunzatoare, condens de apa pe pereti sau tavane etc.) si prin intretinerea corecta a asternutului.

Aerul din adapostul pentru cresterea gainilor influenteaza in rau productia si sanatatea pasarilor atunci cand nu este aproape tot atat de curat cat aerul din atmosfera.

In adapost el poate saraci in oxigenul pe care pasarile il Iau prin respiratie si se poate incarca cu gazele daunatoare eliberate de pasari si de dejectii.
Primenirea aerului se realizeaza prin ventilatie, care poate fi neorganizata (deschiderea dupa nevoie a ferestrelor) sau organizata: artificiala - prin electroventilatie - sau naturala - prin cosuri de ventilatie.

Lumina din adapostului pentru cresterea gainilor, in timpul lunilor de iarna, nu asigura durata necesara formarii oulelor astfel incat in aceasta perioada apare nevoia de prelungire a zilei, prin iluminare artificiala, astfel incat ziua lumina sa nu fie mai scurta de 14 ore.

Tinand seama de toate acestea trebuie ca, in lunile de iarna, sa se ia o serie de masuri specifice pentru a da pasarior posibilitatea de a produce pe masura posibilitatilor pe care le au.

Cum se pot realiza conditiile cerute de gaini in lunile de iarna

In adapostul pentru cresterea gainilor, in primul rand trebuie sa se evite scaderea temperaturii sub 10-12°C (prin izolarea ferestrelor, a usilor de acces, a usitelor pentru pasari si a oricaror deschideri prin care se poate pierde caldura produsa de pasari.

Pentru aerisirea adapostul pentru cresterea gainilor se lasa numai un ochi de geam care sa se poata deschide la nevoie sau se foloseste cosul de ventilatie, al carui tiraj se reduce pe vreme geroasa la jumatate sau chiar la un sfert.

Ziua lumina se poate prelugi prin becuri electrice (3-5 W/m² pardoseala), care se aprind la apusul soarelui si se sting dupa 5 ore, in decembrie, dupa 4 ore in ianuarie, dupa 3 ore in februarie, dupa 2 ore in martie si dupa o ora in aprilie, pentru ca in mai si iunie gainile sa traiasca numai cu lumina naturala.

Pentru a feri pasarile de excesul de umezeala, se verifica adaposturile si gradul lor de populare (umplere), ca si pozitia lor (nivelul apei sa fie la nivelul liniei spinarii pasarilor).
Pe vreme geroasa este bine ca, la schimbarea zilnica a apei, sa se foloseasca apa calda (50-60°C).

Pentru acelasi motiv pasarile nu se lasa libere in exterior pentru a nu aduce pe picioare apa din zapada sau noroi. Asternutul umezit se inlocuieste cu material uscat si ori de cate ori incepe sa se formeze deasupra o pojghita noroioasa, se afaneaza cu furca, introducand dejectiile in mijlocul asternutului pentru a-i usura fermentarea.

Se asigura densitatea normala a pasarilor astfel incat acestea sa poata incalzi adapostul fara a produce prea mari cantitati de gaze daunatoare sau umezeala, respectiv 3-4 gaini mixte sau 4-5 gaini usoare/m² de pardoseala.

Hranirea pasarilor, indiferent daca se folosesc nutreturi combinate, amestec de concentrat PVM cu cereale sau furaj de ferma, poate fi imbunatatita daca se administreaza suplimentar morcov ras, graunte incoltite (ovaz cu coltul alb), frunze din fan de lucerna si de asemenea, separat, o sursa de calciu (creta furajera, fosfat de calciu, var stins de peste 6 luni).

Recoltarea oualor trebuie sa se faca de 2 ori pe zi, la orele 10-11 si 14 si acestea pastrate intr-o incapere neincalzita (dar nu sub 6-8°C) preferabil pe cofraje din carton.

In asemenea conditii, cu gaini dintr-o rasa buna ouatoare care au ajuns la varsta de 20-24 saptamani la inceput de decembrie, crescatorul se poate astepta la productii medii de 5 oua/saptamana si respectiv peste 130 oua de la fiecare gaina in perioada de 6 luni cuprinsa intre decembrie si mai

articol scris de prof.univ.dr.Mihail Balasescu



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 2
c4rment 6 martie 2014  
Multumim!Respekt!
Raportează
EmilVeterinar 10 martie 2014  
Respect
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.