46 poze   80414 vizite
Albume
Bolile iepurilor   Boala Bornash   Boala hemoragica a iepurilor   Boala lui Aujeszky   Bordeteloza   Dermatocozele   Infectii cu protozoare   Leucoza   Listerioza   Micoze   Pasteureloza la iepuri   Produse medicamentoase folosite la iepure   Pseudomoniaza   Rodentioza   Stafilococoza   Toxoplasmoza   Turbarea sau Rabia   Vaccinarile pt Iepure   Variola iepurilor   Zoonoza infectioasaBolile pasarilor de curte   Acarioza pasarilor   Anemia infectioasa   Aspergiloza   Bronsita infectioasa aviara   Bursita infectioasa   Coccidioza   Coriza contagioasa aviara   Encefalomielita infectioasa aviara   Laringotraheita infectioasa aviara   Microplasmoza respiratorie aviara   Produsele medicamentoase folosite la pasarile de curte porumbei pasari exotice   Reticuloendotelioza   Rinotraheita   Sindromul caderii ouatului la pasarile de curte   Vaccinurile pt Pasarile de curteCasuta cumparata in toamnaCeva interesant   Amestec de cereale pt sezonul rece   Capusele la pasarile de curte   Deficienta in furajarea pasarilor de curte   Ingrijirea gainilor ouatoare iarnaContacteGasca EgipteanaHrana pentru iepuri   Accesorii pentru iepuri   Furaj pentru iepuriHrana pentru pasari de apaHrana pentru pasari de curte si ornament   Accesorii pentru pasari de curte   Furaj pasari de carne   Furaj pasari expozitie   Furaj pasari ouatoareHrana pentru porumbei   Accesorii si tratamente pentru porumbei   Porumbei de ornament   Porumbei voiajoriMixomatozaPseudopesta aviaraRase de Gaini   Rase de gaini ouatoare      Rase mixte   Rase greleSezonul rece si pasarile de curte   Lucerna in alimentatia gainilorTaurinele de carne

membru din 13 noiembrie 2013

Sindromul caderii ouatului la pasarile de curte

Sindromul căderii ouatului (EDS 76, Egg Drop Syndrome 76)

Etiologia: Aviadenovirus de grup III.

Se cultivă pe celule primare renale, hepatice de embrion de găină, pe fibroblaste embrionare de gâscă şi raţă. Este virus ubicvitar. Infecţia se realizează în perioada de ouat. Izolat, virusul a fost izolat de la raţă sau gâscă. Virusul este extrem de rezistent la acţiunea factorilor de mediu.

Epidemiologia:

· receptivitatea: găină, gâscă, raţă.

· surse de infecţie: aşternutul, obiectele de inventar, păsările sălbatice.

· căi de transmitere: -verticală: prin ou, virusul găsindu-se în partea albuminoasă a oului. Prezenţa virusului în ou este compatibilă cu supravieţuirea embrionului.

-orizontală: pe cale digestivă (datorită continuităţii aparatului digestiv cu cel reproducător la pasăre), prin fecalele contaminate cu secreţiile din oviduct; apa şi furajele contaminate. Virusul este eliminat prin produsele de secreţie ale oviductului.

· Dinamica: enzootică, dramatică fiind perturbat ouatul.

Tabloul clinic:

-încetarea ouatului şi în funcţie de etapa infecţiei, producerea de ouă cu morfologie modificată;

-infecţia are drept consecinţă scurtarea oviductului astfel că nu se mai realizează morfogeneza completă a oului, rezultând ouă cu membrana cochilieră şi cochilia subţiată, rugoasă sau chiar absentă; la ouăle pigmentate se constată depigmentarea neuniformă a cochiliei;

-albumen apos;

-durata evoluţiei este de circa 4 –10 săptămâni (în medie de 2 luni) astfel că se constată scăderea producţiei de ouă cu circa 10 – 14 ouă/ găină (40% din producţie).

Tabloul lezional:

-ovarul inactiv, involuat;

-oviductul atrofiat;

-edemaţierea mucoasei oviductului;

-d.p.d.v. histopatologic se constată incluzii intranucleare în celulele epiteliului glandelor cochiliere ale oviductului şi infiltraţie limfocitară.

Diagnosticul:

-izolarea virusului;

-identificarea: efect citopatic, moarte embrionară şi hemaglutinine în lichidul alantoidian;

-examen serologic: IHA, ELISA, SN, ID, reacţia de fixare a complementului (FC).

Combaterea: nu există tratament.

Profilaxia:

Nespecifică:

-separarea ecloziunilor;

-controlul mişcării şi transporturilor;

-curaţenia şi dezinfecţia adăpostului după fiecare serie;

-recoltarea rapidă a ouălor;

-vid sanitar.

Specifică: folosirea de vaccinuri invactivate, uleioase la vârsta de 14 – 16 săptămâni, imunitatea instalându-se la 7 zile postvaccinal, cu peak de Ac la 2 – 5 săptămâni postvaccinal şi durată de până la 1 an; vaccinarea se realizează la transferul tineretului în hale pentru adulte.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.